Polen debatteert opnieuw de Euro

class=

Origineel geschreven door Karol Schubert

Platforma Obywatelska’s (EPP) Nationale Raad

Het onderwerp in het publieke debat van de toetreding van Polen tot de Euro werd opnieuw door Grzegorz Schetyna tijdens de meest recente ontmoeting van Civic Platform aangeroepen, waar hij opriep tot het adopteren van de gezamenlijke munteenheid – “We kunnen allemaal zien dat de monetaire unie snel beter aan het worden is. Vooral na het vertrek van de Britten zal het de eurozone zijn die de echte kern van de Europese unie zal uitmaken, met op zijn meest een bijrol voor de landen buiten de zone. Wij willen dat Polen een deel uitmaakt van de kern van de Unie”, drong hij aan.

Echter ziet hij in dat een groot deel van de Poolse maatschappij tegen de toetreding tot de eurozone is, betichtend dat “de vijanden van een sterk Polen in een sterk Europa” het “alle demagogische middelen inzetten om het project in de ogen van hun kameraden te besmeuren” en wees erop dat “dit project met steun van Polen moet gebeuren, in plaats van tegen hun wil in”.

Zo kondigde hij aan dat Platforma zou starten met een “groot, substantief nationaal debat over de euro” en een stappenplan voor toetreding tot de monetaire unie, een die “alle criteria en taken die moeten worden vervuld en genomen worden door Polen en de instituties en leden van de eurozone, zodat de monetaire unie een middel wordt om de Poolse economie te versterken” in plaats van alleen maar datums.

Tegenstanders

Het verzoek werd onmiddellijk bekritiseerd door Kukiz’15. Zoals Marek Jurek (Right Wing of the Republic) en Paweł Kukiz (Kukiz’15 beweging) onafhankelijk verklaarden op Twitter, de twee partijen zouden een gezamenlijk “project voor een resolutie die de regering van polen zou eisen dat de regering aan het onschendbaarheid van artikel 227 van de grondwet en aanhouden van de nationale munt” aandragen.

Een andere afgevaardigde van de Kukiz’15 beweging uitte dezelfde houding in een interview voor Polskie Radio 24 – “wat Civic Platform ons probeert op te dringen is een munteenheid waar wij geen invloed op zullen hebben” – waarschuwde zij. Zij uitte ook de vrees dat in het geval van een crisis, als een lid van de eurozone, Polen dan “moet vertrouwen op de grooten en de goeden”.

Het idee van het limiteren van de macht die het land uitoefent over zijn monetair beleid werd ook door PiS (ECR) tegengestaan. Een lid van de parlementaire partijs groep, Zbigniew Gryglas, achtte het hebben van een nationale munteenheid “een aspect van soevereiniteit”. Hij opperde ook de mening dat “introductie van de euro een abrupte prijsstijging zal veroorzaken”, Slowakije en de Baltische staten aanhalend als voorbeeld.

Een MEP van de partij, Ryszard Czarnecki, trok ook aan de bel, toevoegend dat de introductie van de munteenheid “een slecht idee is voor de armere landen”.

Platforma’s visie word eveneens niet gedeeld door haar voormalige coalitie partner PSL (EPP). Volgens haar Sejm afgevaardigde Paweł Bejda, “een nationale munt garandeert onafhankelijkheid”. Om te bewijzen dat Polen de toetreding tot de eurozone niet nodig had, gaf hij als voorbeeld twee scandinavische landen – Denemarken en Zweden – die dit ook niet hadden gedaan.

Nowoczesna’s (ALDE) respons

Nowoczesna’s houding tot PO’s initiatief is dubbelzinnig. Aan de ene hand wijzen leden van de partij erop dat “Nowoczesna de euro in haar partijprogramma heeft sinds haar oprichting” en zijn enthousiast over het feit dat het verklaren van steun van de toetreding tot de monetaire unie “een gezamenlijk punt van de partij programma’s van alle oppositiepartijen kan zijn”.

Aan de andere hand geven zij Grzegorz Schetyna’s partij de schuld voor “helaas het debat niet te hebben aangebracht toen zij aan de macht waren” en wijzen erop dat toetreding tot de euro nu niet “geloofwaardig is” van ze. Nowoczesna had al een jaar geleden het debat voor toetreding tot de Euro geprobeerd aan te gaan.

De verplichting

Voormalig Premier en leider van de SLD (S&D), Leszek Miller is eveneens het debat aangegaan, zinspelend op het feit dat Polen heeft toegezegd de euro te zullen aannemen in haar toetredingsverdrag. Zoals hij onderstreepte was het verdrag in een landelijk referendum geaccepteerd, wat betekent dat als het aankomt op de toetreding tot de Euro “alleen datums en condities onder debat staan”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.