Europeese Commissie zou toetredingsonderhandelingen met FYROM binnenkort kunnen aankondigen

P036358000502-306664
Image source, European Commission, Geschreven door Kieran Collins

Vandaag bij een ontmoeting met de Macedonische Premier Zoran Zaev press Europeese Commissie President Jean-Claude Juncker de hervormingen die het land aan het maken was, en zei dat als de voortgang doorgezet werd de Commissie de onderhandelingen voor toetreding in de komende maanden zou kunnen openen.

Deze ontmoeting komt nadat de Europeese Commissie haar strategie voor de westerse Balkan landen presenteerde, hiermee Servie en Montenegro een datum van 2025 voor EU toetreding gevende alsmede de verwachting uit te spreken dat andere landen significante vooruitgang moeten hebben getoond righting de EU.

Toetredings onderhandelingen kunnen geopend worden in Juni 2018

De Premier zei dat een aanbeveling om toetredingsonderhandelingen te beginnen een “extra aanmoediging voor ons land” zou zijn en dat hij “overtuigd was” dat de Raad de toetredingsonderhandelingen in Juni 2018 zou openen.

President Juncker prees de voortgang van hervormingen tot zo ver, zeggend dat als hervormingen doorgingen “jullie de Comissie de mogelijkheid geven om een uitnodiging te sturen aan de Raad, maar we zijn er nog niet.”

Premier Zaev verzekerde Juncker dat zijn regering als doel had het beeindigen van het geschil over de naam van het land met Griekenland dat haar voortgang richting de EU en NAVO tot zover had geblokkeerd en wees op de huidige “historische” kans om de kwestie op te lossen, dat in zijn ogen veel te lang had geduurd.

FYROM respecteert de waarden van de EU

President Juncker weees erop dat FYROM goed begreep dat de EU een gemeenschap wan waarden is, meer dan alleen economische interesses en dat de missie om Europa samen te brengen, zoals bij de vorige uitbreidingen oostwaarts, voortgezet moesten worden

Premier Zaev legde uit dat zijn land volledig toegewijd was aan de waarden van de EU en wellicht meer toegewijd was dan sommige andere landen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.