Poolse vete over smog

bezsmogu

EU sancties?

Donderdag 22 Februari gaf de Rechtbank van de Europeese Unie in Luxemburg de Europeese Commissie haar gelijk in de lopende kwestie met Polen over de geaccepteerde niveaus van luchtvervuiling binnen het land. Dit betekent dat als Polen niet voldoende actie onderneemt Brussels nu boetes kan opleggen.

Regering wil thermodenizeren

Op dezelfde dag verklaarde de Poolse regering een thermoderniserings programma. Volgens Premier Mateusz Morawiecki heeft het programma “als doel milieuvervuiling te verminderen en tegelijkertijd de mogelijkheden voor burgers om hun huizen te isoleren, vooral daar waar de lucht niet schoon is”. Hij legde de schuld voor de huidige situatie bij “jaren van onachtzaamheid” en beweerde dat “de strijd voor schone lucht in Polen een van de hoogste prioriteiten van de regering” was.

Platforma’s project

Morawiecki’s woorden en daden zorgden voor kritiek van Platforma Obywatelska (EPP). Gewezen werd op het feit dat er een wet door hen in Seym al een jaar klaar lag en dat de PiS (ECR) het subsidie systeem voor het bevechten van smog dat PO in de vorige regeringsperiode hadden aangebracht heeft ontmanteld.

Stanisław Gawłowski benadrukte dat Platforma’s project aan nam dat er “rond 2 mijoen Polen de kans zouden krijgen om zon of wind energie op te wekken voor hun eigen doelen”. Hij beschuldigde PiS ervan dat “in plaats van te investeren in energie het liever de Polen wil vergiftigen met Russische kolen”, wijzend op de groeiende import van energie.

PO’s parlementslid, terwijl het de kabinetsplannen voor energie ronduit bekritiseerde, stelde dat “het baseren van Polen’s energie toekomst op kolen is een catastrofe in de maak” en dat PiS “vrede koopt in Silesia door het subsidieren van onrendabele kolen mijnen en niet op zoek is naar andere oplossingen”.

Aankondiging “binnenkort”

Journalisten van het blad Fakt hebben opgemerkt dat de aankondiging van het project niet bepaald gelikt ging. Ondanks dat de Premier’s twitter bericht, met daarin een zeer onnauwkeurige kaart van Polen, snel was verwijderd was de schaal van onkunde snel duidelijk in de grafieken waar provincies van Łódź en Święty Krzyż verkeerd waren verbonden zowel als de verkeerde plaatsing van steden. Als voorbeeld waren Polen’s tweede hoofdstad – Kraków en de hoofdstad van Silesia in een niet bestaande provincie geplaatst.

administracjapis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.