PO (EPP) og Nowoczesna (ALDE) sammen? Ledernes tanker om en fusion

Selvstyre-koalition

Som svar på den usvækkede støtte, som det polske parti Lov og Retfærdighed (ECR) nyder godt af ifølge meningsmålingerne – noget, som har ført til et månedligt gennemsnit på ca. 44 % for januar måned – har to af de hovedsagelige oppositionspartier i Polen, PO og Nowoczesna, besluttet sig for at oprette en koalition til de kommende kommunalvalg. Der er allerede blevet oprettet et hold med medlemmer fra begge partier, som arbejder på et fælles program.

Juniorpartner eller måltid?

På grund af store forskelle partierne imellem har den offentlige debat fokuseret på, hvorvidt Nowoczesna kunne ende med at blive »absorberet« af PO. Leder for PO Gzegorz Schetyna blev adspurgt om muligheden, mens han var gæst i en nylig udsendelse af »Gość Radia ZET«. »Nowoczesnas og Platforma Obywatelskas vælgere er folk, som forventer, at vi samarbejder for at ende med at integrere partierne,« sagde han. Han så en sådan udvikling som en »naturlig proces«.

Lederen for Nowoczesna reagerede hurtigt på udtalelsen, idet hun spydigt bemærkede på Twitter, at hun var »taknemmelig for, at Grzegorz Schetynas friede til dem,« men at partierne »kun arrangerede et partnerskab«. Hun understregede, at »Nowoczesna har sine egne værdier og sit eget program, som ofte strider imod POs ditto.«

Nowoczesna forsvinder ikke

Mirosław Suchoń, medlem af det polske parlament Sejm for Nowoczesna, har også udtalt sig om oppositionens fremtid. I et interview i Polskie Radio 24 forsikrede han, at »meldinger om, at Nowoczesna kommer til at forsvinde er absolut uretfærdiggjorte, overdrevne, og mobiliserer os blot til at arbejde hårdere.« Han bekendtgjorde også »et legislativt angreb på Nowoczesna« or gav udtryk for en tro på, at »der vil være noget at prise Nowoczesna for«.

Katarzyna Lubnauer har allerede givet lignende løfter, idet hun bekendtgjorde, at Nowoczesna ville arbejde på et lovforslag mod smog i byerne. En gruppe af folkevalgte for Nowoczesna har også præsenteret »Ratujmy Kobiety«-projektet med støtte af PSL (EPP) og UED (ALDE). Det polske parlament skal nu tage stilling til projektet igen, efter at dets afvisning i sidste måned resulterede i en katastrofe for oppositionen.

Foto-kilde: Michał Józefaciuk via Wikimedia Commons

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.