EU opfordrer Russia til at trække styrker tilbage fra georgiske udbryder-regioner

Associeringsrådet EU-Georgien opfordrede i dag Rusland til at »imødekomme dets internationale forpligtelser« ved at trække dets militærstyrker tilbage fra Georgiens territorier. Den Europæiske Union bekræftede dens støtte af Georgiens territoriale integritet og uafhængihged og gav udtryk for bekymring over de integrationstraktater, der bliver implementeret af Rusland og afbryder-regionerne i Georgien: Abkhasien og Sydossetien.

Georgien og EU fejrede dog også deres partnerskab og blev enige om at arbejde mod dybere samarbejde mellem EU og Georgien i fremtiden.

EU støtter Georgiens territoriale integritet og uafhængighed

Den Europæiske Union »gentog dens faste støtte af Georgiens uafhængighed og territoriale integritet inden for landets internationalt anerkendte grænser,« idet den påpegede, at indsatser som EUs observationsmission og dens politik om ikke-anerkendelse og engagement bidrager til at løse konflikten i Georgien.

Associeringsrådet var »dybt bekrymret« over traktaterne om integration mellem Rusland og afbryder-regionerne, ligesom »hyppigere brud på menneskerettighederne« og diskrimination på basis af ethnisk oprindelse, i begge regioner.

EU opfordrede Rusland til at imødekomme dets internationale forpligtelser ved at trække dets militærstyrker tilbage fra Georgiens territorier og at lade EUs observationsmission få adgang til områderne.

»Fremragende« forhold mellem EU og Georgien

Under en fælles pressekonference sagde EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, Federica Mogherini, at partnerskabet mellem EU og Georgien fungerede »udmærket«, og at Georgien var »en værdsat og dyrebar partner for Den Europæiske Union«.

Mogherini henviste til forskellige fordele, som georgiske borgere nyder godt af nu, såsom visafri rejse til Schengen-området, som over 170.000 georgiske borgere har gjort brug af. Hun fremhævede også, at EU var Georgiens første handelspartner, og da en handelsaftale mellem de to trådte i kraft, steg Georgiens eksport til EU med 37 % i de første ni måneder i 2017.

Statsminister Giorgi Kvirikashvil sagde, at han var »taknemmelig for den store assistance, der er blevet givet til vores transformation,« idet han særligt fremhævede op til 450 millioner euro i støtte fra EU, der bliver udbetalt indtil 2020 for at støtte reformer i Georgien.

Georgien søger at maksimere dets integration med Den Europæiske Union

Den georgiske statsminister sagde, at han var klar til at udnytte det fulde potentiale af de eksisterende rammer, men at han  også ønskede at »udforske nye muligheder for rammer for at kunne opnå maksimal integration med Den Europæiske Union.«

Han fremhævede, at Georgien er i gang med at justere sig selv til EUs normer og standarder i stort set alle områder indenfor samarbejde, og er gradvist ved at integrere sig med EUs fælles marked.

Mogherini sagde, at EU var »fuldt engageret i at udforske det fulde potentiale af vores partnerskab og venskab,« hvor begge parter anerkender »Georgiens europæiske ambitioner« og dets »europæiske valg«.

Foto-kilde: Rådet for Den Europæiske Union

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.