Приемът на Румъния в Шенген под риск поради криза с върховенство на закона.

В сряда президентът на Румъния Клаус Йоханис посети Европейската комисия в Брюксел за преговори относно бъдещето на Европейския Съюз и кризата за върховенство на закона в Румъния. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери че няма да налагат Член 7 срещу Румъния, но ако новите съдебни закони бъдат приети, приема на Румъния в Шенген ще бъде разгледан под “напълно различни условия”.

Тази среща се проведе седмицата след предупреждението на комисията срещу “връщането назад” във върховенството на закона и твърдението, че следва ситуацията “загрижено”

Кризата на върховенство на закона в Румъния.

Юнкер спомена, че върховенство на закона в Румъния е постигнало “невероятен” прогрес и че е уверен в румънската съдебна система. Прицели се към Полша, казвайки че Румънската съдебната система е независима и функционална, нещо което не може да каже за всички страни членки.

Той също спомена, че не е бил добре информиран относно ситуацията и че Конституционния съд трябва да е бил еднакво зле информиран поради решението им надпредложеното законодателство.

Юнкер, казе че иска да повдигне наблюдението над Румъния до края на 2019 година, но приема на новите съдебни закони в сегашната им форма би представило затруднение.

Румънският президент подчерта че независимостта на румънската съдебна система е неосезаема.

Мястото на румъния в Шенген

Юнкер отново изрази желанието си за присъединяването на Румъния към Шенген и че Румъния и нейните граждане не заслужават да са третирани като второкласени граждани на Европа.

Румъния твърдо за Европa

Йоханис потвърди, че Румъния е твърдо за Европа и Европейският съюз, той вярва в способноста на Румъния да помогне за изграждането на добро бъдеще в Европейският съюз.

“От началото съм подчертавъл, че Румъния е за Европа и така ще остане…Следващата стъпка за Румъния е по задълбочена интеграция в Европейският съюз.”

източник на изображенето, Европейска комисия

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.