Juncker kiidab “väga edukat” Eesti eesistumist

Peaminister Jüri Ratas võttis osa Euroopa parlamendi debatist, et võtta kokku Eesti eesistumise saavutused. Eesti hoidis eelmine aasta esimest korda eesistuja kohta Euroopa Nõukogus pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga 2002 aastal.

Üks parimaid eesistumisi

Üks Eesti eesistumise suurimaid eesmärke oli kasutada Euroopa digitaalse ühisturu kogu võimekust, mida ka tehti läbi esimese EL-i digitaal tippkohtumisega ja nõustudes ettepanekuga, mis hõlbustas mitte isikliku andmete voolu Euroopa Liidus, ainult paari kuuga. “Euroopa peab kinni haarama praegusest momendist ja kasutama uusi tehnoloogiaid ,et taastada meie koht maailmas kui juhtiv digitaalne ühiskond,” ütles Ratas.

Euroopa komisjoni president Jean-Claude Junckers märgistas Eesti eesistumise väga edukaks ja euroopalikuks, kutsudes seda üheks kõige paremini ettevalmistatud ja profesionaalsemaks eesistumiseks, mida ta on näinud. Tema arvates on väikeste riikide eesistumised parimad, kuna nad on naturaalsed “sildade ehitajad”.

Euroopa Liidu parlamendisaadik Luke Flagan kritiseeris eesistumist võrreldes Eesti ja Kataloonia iseseisvust. “Eestil on läinud hästi iseseisva riigina, miks siis peatada Kataloonia iseseisvumist?”

Terve nimekiri õnnestumisi

Jüri Ratas ütles: “Kuus kuud tagasi seisun ma siin, parlamendi ees ja lubasin et Eesti eesistumine töötab Euroopa suunas, kus võetakse iga häält kuulda”.

“Kuigi Euroopa Liit kasvab tugevamaks ja ühtsemaks, ärme unusta, et pärast Brexiti referendumit ja enne tähtsaid valimisi Euroopas, oli aasta täis segadust ja pessimismi”. Ta ütles et Euroopa Liit on pööranud uue lehe. “Tuul puhub jälle Euroopa purjedesse”.

 

Ta väitis, et Euroopa liit on liikunud kriisiohjamisest migratsiooni haldamiseni. “Me enam ei kustuta tulekahjusid vaid keskendume kauakestvatele lahendustele”, ütles ta. Euroopa varjupaiga taotlemise süsteemi reform oli “tõeline katsumus”, aga oleme teinud edusamme lausus Ratas ning mainis et on kindel, et lõplik lahendus leitakse Bulgaaria eesisitumise ajal ja jätkatakse teisi lõppetamata projekte.

Parlament ei ole “enam naeruväärne”?

Viimane selline debatt, mis võttis kokku Malta eesistumise, juulis sai kurikuulsaks, kuna Juncker kutsus parlamenti “naeruväärseks”. Ta lubas mitte kunagi osaleda arutlusel, kui parlament on peaaegu tühi.

Kuigi ka seekord ei osalenud paljud parlamendi liikmed, möödus see rahulikult.

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.