Minister-President Borisov presenteert prioriteiten van Bulgaars EU presidentschap

Minister-President Bojko Borisov van Bulgarije introduceerde vandaag de prioriteiten en het programma van het Bulgaarse EU presidentschap dat van januari tot en met juni 2018 zal duren. Hij focuste vooral op het probleem van migratie en de EU uitbreiding ’s agenda maar refereerde niet naar Brexit in zijn toespraak voor het Europees Parlement.

‘Verenigd staan we sterk’

Borisov noemde, in zijn opmerkingen, Europe een van de beste plekken in de wereld om te leven en ook dat het motto van de Bulgaarse Nationale Vergadering, ‘Verenigd staan we sterk’, een van de meest toepasselijke huidige Europese motto’s is. Hij bedankte Europese landen voor de financiering en investering waarmee ze hebben bijgedragen aan de economieën van Bulgarije en andere Oost Europese landen.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker herdacht de emotie die hij voelde toen Europa’s geschiedenis en geografie verzoend werd toen hij het Bulgaarse toetredingsverdrag ondertekende. Hij zei dat “de hoop en vreugde die we voelde op die dag mag nooit vervagen”. Hij herhaalde ook dat Bulgarije in “de nabije toekomst” lid kan worden van de Eurozone.

Bulgarije werkt richting migratie hervorming

Migratie vormt een van de hoofdprioriteiten van het Bulgaarse presidentschap.

“Ik durf te zeggen dat Bulgarije het voor elkaar heeft gekregen om de migratiedruk naar nul te verlagen binnen een jaar. Dit hebben we bereikt omdat we heel hard samen hebben gewerkt en dat we hebben laten zien hoe je samen het hoofd kan bieden aan problemen op de grens tussen Bulgarije en Turkije.”

Hij bedankte de Commissie voor de financiële steun die hij ontvangen heeft en ook voor de EU-Turkije verklaring, waarover Borisov zei dat het door moet gaan, vooral sinds er miljoenen migranten zijn in Turkije. Hij voegde echter toe dat “we met vastberadenheid moeten handelen, natuurlijk zo lang het de onafhankelijkheid van de Turkse media aangaat.”

Borisov zei, over de hervorming van de Dublin-conventie en vooral over het verdelende probleem van migrant verhuizing, dat “we alle diplomatieke middelen zullen proberen om dit probleem op te lossen.”

“Degene die toegelaten worden op Europees grondgebied moeten naar de locaties worden gestuurd waar ze welkom zijn.”

Steun voor de toetreding van de Westelijke Balkan

Het Bulgaarse presidentschap heeft de Europese integratie van de Westelijke Balkan en van de prioriteiten gemaakt. Borisov merkte de Commissies belofte dat er geen uitbreiding zal zijn voor het eind van het mandaat van de Commissie op maar zei dat landen eerlijk en open verteld moet worden wat er met ze zal gebeuren.

De Bulgaarse Minister-President presenteerde een geopolitiek argument ten gunste van het toetredingsproces, meldend dat “als wij ze niet helpen Rusland, China, Saudi-Arabië en andere landen dit zullen doen.”

Hij zei dat de veiligheid van Europa afhangt van de veiligheid van de Westelijke Balkan. Als deze landen niet beschermd zijn zal er een toevloed van terroristen en geradicaliseerde Islam plaatsvinden in de EU, vooral gezien de Moslim meerderheden in de regio.

“De Balkan is een heel kwetsbare constructie en als het begint te schudden zal de hele regio, heel Europa, mee schudden”.

Juncker maakte opnieuw duidelijk dat grensconflicten tussen landen opgelost moeten worden voordat ze kunnen toetreden en dat landen niet kunnen toetreden tot de EU zonder rechtstaat.

Hij merkte ook op dat huidige EU lidstaten ook aan de rechtstaat toegewijd moeten zijn, verwijzend naar het geschil tussen de EU en Polen, maar zei dat “de EU niet in oorlog is met Polen” en dat hij en de Poolse Premier “een aanzienlijke inspanning om onze meningen verenigen” hebben gemaakt.

EU externe relaties

Borisov vermelde dat lidstaten verdeeld zijn over het probleem van sancties maar dat hij wil proberen om de relatie met Rusland te normaliseren, ook al geeft hij toe dat “niet binnen de mogelijkheden van wat we kunnen bereiken ligt.” Hij zei dat hij steun van andere Europese landen zoekt om dit te bereiken.

Hij bekritiseerde ook aspecten van Europa’s buitenlands beleid, meldend dat “we op dreigingen reageren in plaats van ze te anticiperen” en ook dat “we het aan andere grote machten zoals Turkije, Iran en Rusland overlaten om besluiten te nemen over problemen die heel veel implicaties hebben voor Europa.”

Brexit

Borisov had weinig te zeggen over Brexit maar Juncker herhaalde dat beiden kanten hierin verliezen. Hij zei ook dat de EU niet het Verenigd Koninkrijk eruit gooit. “We willen graag dat de Britten blijven en als ze het willen mogen ze dit ook.”

Hij zei dat de Commissie blij zou zijn om de hertoetreding van het Verenigd Koninkrijk te regelen via Artikel 49 nadat Brexit is voltooid.

 

Beeldbron, © Europese Unie 2018 – Bron: EP, Daina Le Lardic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.