Veranderingen in Poolse regering

“Zeer trage” reorganisatie

Veranderingen in de Poolse regering worden al maanden besproken maar de enige daadwerkelijke verandering is de benoeming van Morawiecki als Premier. Geruchten van een aankomende reorganisatie stopte niet toen hij de functie opnam – integendeel, verdere wijzigen waren aangekondigd door het nieuw benoemde hoofd van de regering.

Onpopulaire ministers

Vanwege het ongeveer 4 maanden bespreken van de veranderingen kon de publieke opinie zijn mening geven over de individuele ministers. Volgens een peiling uitgevoerd door RW Research for Rzeczpospolita willen 50% van de Polen Antoni Macierewicz – de Minister van Nationale Defensie bekend vanwege het zogenaamde Misiewicze schandaal en complottheorieën over het Smoleńsk vliegongeluk – niet, 38% van de Polen willen Jan Szyszko – de Minister van Milieu verantwoordelijk voor het kappen van het Białowieża oerwoud – ontslaan, 37% van de Polen wil Konstanty Radziwiłł – de Minister van Gezondheid beschuldigd door de oppositie van te kort van financiering en personeel in de gezondsheidszorg – ontslaan, en 35% van de Polen wil Witold Waszczykowsky – de Minister van Buitenlandse Zaken die toevallig ook de Gouverneur van San Escobar is – ontslaan.

Zij kwamen, onder anderen, niet meer terug na de reorganisatie.

De veranderingen volgens Morawiecki

In zijn toespraak gedurende de inwijdingsceremonie verplichtte Morawiecki de nieuwe regering om “Een regering van grootschalige modernisering van Polen” te zijn, “maar een modernisering voor het volk, modernisering voor Poolse gezinnen, en voor de kracht van de Poolse staat”. Hij benadrukte dat de regering er is om “nieuwe manieren van ontwikkeling te vinden, zodat we een soeverein Polen kunnen bouwen in een sterk Europa – Europa van Vaderlanden”.

Oppositie verdeeld

Volgens Witold Zembaczyński (Nowoczesna, ALDE) is het ontslag van de onpopulaire ministers een bevestiging dat de oppositie gerechtvaardigd was in het bekritiseren van hun werk; Europese Groenen, hetzelfde denkend, hebben Partia Zieloni (Globale Groenen) al gefeliciteerd voor het “ontslaan” van Jan Szyszko.

Een deel van de oppositie blijft liever koelbloedig. Leider van de PO (EPP) wijst op het feit dat “tee niet alleen zoet wordt door het roeren. Nieuwe gezichten betekenen niet nieuwe kwaliteit”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.