Polen verdeeld over abortus

Twee projecten

Op 10 januari zijn in de Sejm twee nieuwe burgerinitiatieven begonnen – een met als doel de “waardigheid en rechten van vrouwen” te beschermen met rond 500 duizend handtekeningen, het andere project heeft als doel het stoppen van “het vermoorden van kinderen”, met rond de 800n duizend handtekeningen.

“Laten we vrouwen redden”

Zodra geïmplementeerd zal het project vrouwen toestaan om een zwangerschap te beëindigen gedurende de eerste 12 weken, en zal de huidige drie situaties wanneer abortus toegestaan is behouden – wanneer de foetus zwaar misvormd is, wanneer de conceptie een misdaad was (tot en met de 12e week), of wanneer de voortzetting van de zwangerschap het leven of de gezondheid van de moeder riskeert – maar zal ook de day-after pil en andere anticonceptie medicatie zonder recept beschikbaar maken. Het project stelt ook als doel om “degelijke seksueel onderwijs” te introduceren op scholen.

Leden van Nowoczesna (ALDE), Partia Zieloni (Global Greens) en Razem (samenwerkend met DiEM25) hebben al steun geuit voor het initiatief.

“Stop abortus”

Het doel van het andere project – in tegendeel tot eerdere vergelijkbare projecten, wiens doel het was om abortus in alle gevallen te bestraffen en die rond de 100 duizend mensen, vooral vrouwen, de straat op lieten gaan in oktober 2016 – is om vrouwen niet langer toe te staan om een zwangerschap te beëindigen indien de foetus zwaar misvormd is omdat “abortus normaal uitgevoerd wordt op kinderen die anders een lang en gelukkig leven kunnen hebben”.

Het Bisschoppelijke Conferentie van Polen gaven hun steun voor het project  toen handtekeningen nog verzameld werden en President Duda heeft al aangekondigd dat hij het wetsvoorstel zal ondertekenen als het geaccepteerd wordt door het parlement.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.