President van Slovenië bezoekt Brussel

Europa op de achtergrond

President Borut Pahor, na herkozen te zijn met 53% van de stemmen, bracht de dag door met het ontmoeten van de hoofden van de EU instellingen, zijn eerste buitenlands bezoek van zijn tweede mandaat. Na een ontmoeting met President van de Europese Raad Donald Tusk bezocht President Pahor de President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Juncker vermelde in een gezamenlijke persconferentie dat hij sympathie heeft voor de President omdat “hij onder hen die een heel pro-Europese opinie hebben” en dat dit duidelijk was in zijn campagne. Pahor zelf vermelde dat “Slovenië een zeer pro-Europees land is, een land dat graag een renaissance van de Europese Unie zou willen zien”.

Sloveens-Kroatische grenzen

Boven aan de agenda was het grensconflict tussen Slovenië en Kroatië. Een tribunaal besloot afgelopen jaar over de betwiste gebieden van de grens maar Kroatië heeft tot nu toe geweigerd om dit besluit na te leven. Kroatië trok zich terug uit de arbitrage in 2015 nadat bekend was gemaakt dat een Sloveense ambtenaar contact had met een Sloveens tribunaal lid.

President Juncker vermelde dat het grensconflict “niet alleen een tweezijdig probleem is, dit is een probleem dat invloed heeft op de hele Europese Unie”. Hij zij dat de Commissie bereid is om te bemiddelen tussen Slovenië en Kroatië als zei het ermee eens zijn. Ondertussen stelde President Pahor dat hij geloofde dat Kroatië de voorwaarden van het toetredingsverdrag tot de EU, dat Kroatië verplicht om het resultaat van de arbitrage te respecteren, schonden. Hij zei dat hij verwacht dat Kroatië zijn verplichtingen nakomt.

Wat dit betekent voor de Balkan

Beiden Pahor en Juncker vermelden hoe een vreedzame resolutie van het conflict de Westelijke Balkan zou helpen bij het toetredingsproces. President Pahor stelde vooral dat het oplossen van het conflict hun zou motiveren met als gevolg dat de lanen vreedzamer en stabieler zullen zijn. Echter herhaalde Juncker dat er geen nieuwe lidstaten zullen zijn tot ten minste het einde van zijn mandaat in november 2019.

In een vervolg vraag vermelde President Juncker dat in relatie tot de toetreding van de Westelijke Balkan landen hij “nooit zou accepteren dat grensconflicten in de toekomst opgelost zouden worden” en dat “deze conflicten opgelost moeten worden voor toetreding”.

Een Balkan federalist

Tijdens zijn inwijdingstoespraak afgelopen maand vermelde Pahor dat de ontwikkeling van de EU in het nationaal belang is en dat Slovenië het wil ontwikkelen als een ‘actief lid’. President Pahor is een van de weinige verkozen Europese ambtenaren die een standpunt hebben ten gunste van federalisatie van de EU.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.