Nowoczesna (ALDE) wil Silezisch als regionale taal

Een lange weg

Alhoewel vergelijkbare voorstellen al 3 keer gemaakt zijn – in 2010 en 2012 door Sejm afgevaardigden en in 2014 via een burgerinitiatief met 140 duizend handtekeningen – en telkens al in de vroege fases in parlements procedures werden afgekeurd keert het idee terug.

Zoals van te voren aangekondigd, na een reeks debatten in Silezië en een debat en expositie in Warschau, heeft Nowoczesna (ALDE) een wetsontwerp aangevoerd met als doel de rechten van Silenen op dezelfde voet te brengen als de rechten van de Kasjoeben, wiens taal als een regionale taal erkent is in 2005.

Een etnische minderheid?

Wat dit project anders maakt van de voorafgaande is dat het de kwestie van erkenning van de Silenen als een etnische minderheid buiten beschouwing laat, waar de Recht en Rechtvaardigheid regering sterk tegen is,  als onderdeel van de Poolse natie. Zulke erkenning zou, onder andere, Silezische minderheidspartijen toestaan om in de Sejm te komen zonder te voldoen aan de kiesdrempel van 5%.

Zoals te lezen in de argumentatie van de afkeuring van het voorgaande project, volgens de autoriteiten, “Kan men niet spreken van het gelijktijdig bestaan, apart van Pools, van de cultuur van Silezië en de burgers die het bevolken”. Het project is ook beschuldigd van de mogelijkheid om “negatieve sociale gevolgen” te veroorzaken.

Burgers voelen zich anders

De mening van autoriteiten wordt niet gereflecteerd in demografische gegevens. In de 2011 volkstelling noemde 817 duizend Poolse burgers Silezisch als hun nationaliteit waarvan 362 duizend geen andere nationaliteit vermelde.

509 duizend verklaarde thuis Silezisch te spreken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.