Morawiecki bezoekt Orban

Eerste buitenlands reis

Sinds hij zijn positie betreden heeft op 11 december heeft Morawiecki in nog geen enkel land een officieel buitenlands bezoek gepleegd met uitzondering van een bezoek aan een vergadering van de Europese Raad kort na zijn toetreden. Het eerste bezoek van een hoge ambtenaar reflecteert hun politieke en diplomatieke prioriteiten. Dit zou voor de nieuwe premier van Polen betekenen dat het Pools-Hongaars bondgenootschap het belangrijkste is.

Visegrad gemeenschap

Gedurende hun gezamenlijke persconferentie legden de leiders de nadruk op het feit dat hun landen niet alleen gedeelde posities hebben op huidige Europese zaken zoals migratie en lange termijn budget perspectieven van de Europese Unie maar ook een geschiedenis aan dezelfde kant van het IJzeren Gordijn delen en een gezamenlijke toekomst hebben.

Europese eenheid en waarden

“Er gebeuren veel dingen die de eenheid en samenhang van de Unie in twijfel trekken” waarschuwde Morawiecki, “Wij doen dat niet, wij geloven in Europa, in Europese waarden en we willen die samen opbouwen” voegde hij toe, de Poolse positie van het idee van een zogenaamde “twee snelheden Europa” versterkend en zinspelend op zijn Europees “herchristenings”-beleid.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.