Poljaci razjedinjeni oko abortusa

Dva projekta

10. siječnja, radovi na dvije građanske inicijative započeli su u parlamentu – jedna koja hoće zaštititi “dostojanstvo i prava žena” sa oko 500 tisuća potpisa, druga – za zaustavljanje  “ubijanja djece”, sa oko 800 tisuća potpisa.

“Spasimo žene”

Kada se implementira, projekt bi omogućio ženama da terminiraju bilo koju trudnoću tijekom prvih 12 tjedana, zadržao trenutnih tri slučajeva u kojima je abortus dopušten – kada je fetus vrlo disfunkcionalan, kada je koncepcija bila rezultat kriminala( do 12 tjedana), ili kada nastavak trudnoće život ili zdravlje majke u opasnost – ali isto tako i dopušta da su dan-nakon i kontracepcijske tablete dostupne bez preskripcije. Projekt isto tako cilja uvesti “temeljiti seksualni odgoj” u škole.

Članovi Nowoczesna (ALDE), Partia Zieloni (Globalni Zeleni) i Razem(kooperacija sa DiEM25) su već izjasnili svoju potporu inicijativi.

“Zaustavimo abortus”

Namjera drugog projekta – suprotno prošlim sličnim inicijativama, koje su htjele kriminalizirati abortus i rezultirale u protestu više od 100 tisuća žena u Listopadu 2016. godine – je zabraniti ženama abortus u slučaju visoke disfunkcionalnosti fetusa zato što “abortus se često provodi na djeci koja mogu imati dug i sretan život”.

Episkopalna konferencija Poljske podržala je tu inicijativu dok su se potpisi još prikupljali, i Predsjednik Duda je već najavio da će potpisati zakon ako ga parlament izglasa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.