Promjene u Poljskoj vladi

“Pužuće” promjene

O promjenama u vladi pričalo se mjesecima, ali jedina promjena koja se dogodila jest imenovanje Morawieckog kao Predsjednika Vlade. Kada je preuzeo poziciju, glasine o promjenama nisu prestale – zapravo potpuno suprotno, Premijer je najavio dodatne promjene.

Nepopularni ministri

Kako se o promjenama pričalo 4 mjeseca, to je dozvolilo da narod izjasni svoje mišljenje o sadašnjim ministrima. Prema anketi od “RW Research” za Rzeczpospolita: 50% želi raspustiti Ministra Nacionalne Obrane Antoni Macierewicz umiješan u skandal Misiewicze i teoriju zavjere oko Smoleńsk avionske nesreće, 38% želi raspustiti Ministra Okoliša Jan Szyszko koji stoji iza siječe drva u Białowieża šumi, 37% želi vidjeti otpust Ministra Zdravstva Konstanty Radziwiłł optužen za opoziciju financiranja nacionalnog zdravstva i nedostatak osoblja u bolnicama, i 35% žele vidjeti otpust Ministra Vanjskih Poslova Witold Waszczykowski koji je i gradonačelnik San Escobar-a.

Promjena u vladi je vidjela otpust svih njih.

Morawiecki o promjenama

U svojem govoru tijekom ceremonije imenovanja novih ministara, Morawiecki je obvezao svoju novu vladu da bude “Vlada velike modernizacije Poljske, ali i modernizacije za narod, i modernizacije za Poljske obitelji i za snagu Poljske države”. Naglasio je da je nova vlada ovdje da “Pronađe najbolje načine za razvoj, i da gradimo suverenu Poljsku u snažnoj Europi – Europi domovina”.

Opozicija podijeljena

Prema Witoldu Zembaczyńskiju (Nowoczesna, ELDR) otpust nepopularnih ministara je potvrda da je opozicija imala pravo kritizirati njihov rad; Europski Zeleni, misleći isto, su već čestitali Partia Zieloni (Globalni  Zeleni) na “otpustu” Jana Szyszkoa.

Dio opozicije preferira ostati na oprezu. Kao što je vođa PO-a (EPP) rekao: “Čaj ne postaje sladak tako što ga miješate. Nova imena ne znače nužno nova kvaliteta”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.