Predsjednik Slovenije posjećuje Bruxelles

Europa u pozadini

Nakon što je ponovno izabran s 53% glasova, predsjednik Borut Pahor potrošio je dan na sjednicu s vođama Europskih institucija, njegovo prvo inozemno putovanje u drugom mandatu. Nakon što je upoznao Predsjednika Europskog Vijeća Donald Tusk, predsjednika Pahor je upoznao i Predsjednika Europske Komisije Jean-Claude Juncker.

Na zajedničkoj presici, Juncker je napomenuo kako mu se Pahor sviđa jer “On je jedan od onih koji imaju veoma pro-Europsko stajalište” i da se to vidjelo u Predsjednikovoj kampanji. Pahor je i sam napomenuo da je  “Slovenija vrlo pro-Europska država, država koja bi voljela vidjeti renesansu Europske Unije”.

Hrvatsko-Slovenska granica

Visoko na dnevnom redu sastanka bio je granični spor između Slovenije i Hrvatske. Prošle godine Arbitražni sud je dao svoju presudu, ali je Hrvatska odbila prihvatiti tu presudu. Hrvatska se povukla iz Arbitražnog postupka u 2015. godini nakon što je otkriveno da je Slovenski službenik bio u kontaktu sa slovenskim sucem na Arbitražnom sudu.

Predsjednik Juncker napomenuo je da taj granični spor “nije samo bilateralni problem, već i problem koji utječe na cijelu Europsku Uniju”. Rekao je da bi Komisija bila voljna posredovati između Slovenije i Hrvatske ako se obje države slože na to. Predsjednik Pahor je također napomenuo da vjeruje da je Hrvatska prekršila uvjete svojeg ugovora za ulazak u EU, koji obvezuje Hrvatsku da poštuje presudu Arbitražnog suda. Rekao je da očekuje da Hrvatska upotpuni svoje obaveze.

Što to znači za Balkan

Pahor i Juncker su zajedno napomenuli kako bi mirno razjrešenje ovog spora pomoglo pristupnom procesu ostatka zapadnog Balkana u Europsku Uniju. Predjsednik Pahor je posebno nadodao kako bi razrješenje ovog spora motiviralo države da budu stabilnije i mirnije. Juncker je makar ponovio kako neće biti novih država članica sve do kraja njegovog mandata u studenom 2019. godine.

Kao odgovor na pitanje od strane medija, Juncker je napomenuo u vezi pristupanja zapadnog Balkana Europskoj Uniji: “nikada neću prihvaćati rješavanje sporova u budućnosti” i da “takve stvari se trebaju riješiti prije pristupanja”.

Federalni Balkan

Na svojoj inaguraciji, Pahor je rekao da razvijanje EU je u nacionalnom interesu i Slovenija ju želi razvijati kao ‘aktivna članica’. Predsjednik Pahor je jedan od jedinih izabranih Europskih vođa koji drži stajalište o federalizaciji Europske Unije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.