Omrokering i den polske regering

Ændringer i sneglefart

Der har været snak om en omrokering i regeringen i flere måneder, men den eneste ændring, der rent faktisk har fundet sted, udnævnelsen af Morawiecki som statsminister. Hans udnævnelse var ikke nok til at stoppe snakken om en kommende omrokering – tværtimod, så offentliggjorde den nye regeringschef, at der ville blive foretaget nogle ændringer.

Upopulære ministre

De godt fire måneders diskussioner om ændringerne blev til en mulighed for at offentligheden kunne udtale sig om bestemte ministre. Ifølge en meningsmåling udført af RW Research på vegne af Rzeczpospolita ville 50 % af polakkerne ikke have Antoni Macierewicz som forsvarsminister – han er kendt for den såkaldte Misiewicze-skandale og konspirationsteorier om et flystyrt i Smolensk – 38 % ville fyre Jan Szyzko, miljøministeren bag skovdriften på urskoven i Bialowieza, 37 % ville ligeledes afskaffe Konstanty Radzill, sundhedsministeren, som var blevet kritiseret af oppositionen for finansieringen af sundhedssektoren og mangel på ansatte, mens 35 % ville afsætte Witold Waszczykowski, udenrigsministeren, som samtidig er guvernør for det fiktive land San Escobar.

Omrokeringen førte blandt andet til, at alle disse blev afsat fra deres embeder.

Morawiecki om ændringerne

I sin tiltrædelsestale forpligtede Morawiecki den nye regering til at være »en regering, som står for stor modernisering i Polen, men en modernisering for folket, modernisering for polske familier, og for den polske stats styrke.« Han gav udtryk for, at den nye regering er der for at »finde de bedste måder til udvikling, så vi kan bygge et selvstændigt Polen i et stærkt Europa – fædrelandenes Europa.«

En splittet opposition

Ifølge Witold Zembaczynski (Nowoczesna, ALDE) bekræfter afsættelsen af de upopulære ministre, at oppositionens kritik af deres arbejde var berettighet. De Europæiske Grønne, som er enige, har allerede lykønsket Partia Zieloni (De Globale Grønne) for at have »fyret« Jan Szyszko.

Dele af oppositionen holder dog stadig hovedet koldt. Som lederen af PO (EPP) udtrykker det: »Teen bliver ikke sød bare ved, at man rører rundt i den. De nye nanve betyder ikke rigtigt ny kvalitet.«

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.