Председник Словеније посећује Брисел

Европа у позадини

Након што је поновно изабран са 53% гласова, председник Борут Пахор провео је дан на седници са лидерима Европских институција, његово прво путовање ван земље у другом мандату. Након посете Предсенику Европског Већа Доналда Туска, Пахор је посетио и Председника Европске Комисије Жан Клод Јункера.

На заједничкој пресици, Јункер је напоменуо како му се Пахор свиђа јер “он је један од особа које имају врло про-Европско стајалиште” и да се то видело у Пахоровој кампањи. Пахор је и сам напоменуо да је “Словенија врло про-Еуропска држава, држава која би волела видети ренесансу Европске Уније”.

Хрватско-Словенска граница

Високо на дневном реду састанка био је гранични спор између Словеније и Хрватске. Прошле године Арбитражни суд у Хагу дао је своју пресуду, али је Хрватска одбила прихватити пресуду. Хрватска се повукла из арбитраже у 2015. години када је откривено да је Словенски службеник био у контакту са словенским чланом Арбитражног суда.

Председник Јункер напоменуо је да тај гранични спор “није само билатерални проблем, већ и проблем који може да утјече на целу Еворпску Унију”. Рекао је да би Европска Комисија била вољна посредовати између Словеније и Хрватске, ако се обје државе сложе око тога. Председник Пахор је такођер рекао како верује да је Хрватска прекршила увете свог уговора за приступање ЕУ, који обвезује Хрватску да прихвати пресуду Арбитражног суда. Рекао је да очекује да Хрватска употпуни своје обвезе.

Што то значи за Балкан

Пахор и Јункер су заједно напоменули како би мирно решење граничног спора помогло другим државама западног Балкана у њиховом процесу приступања у ЕУ. Председник Пахор је посебно надодао како би решење овог спора мотивирало државе да будуд стабилније и мирније. Јункер је такођер поновио како неће бити нових држава чланица све до краја његовог мандата у новембру 2019. године.

Као одговор на питање на пресици, Јункер је напоменуо у вези приступања држава западонг Балкана Еуропској Унији: “никад нећу прихватити решавање спорова у будућности” и да “такве ствари треба решити пре приступања”.

Федерални Балкан

На својој инагурацији, Пахор је рекао да развијање ЕУ је у националном интересу и Словенија жели развијати ЕУ као ‘активна чланица’. Председник Пахор је један од јединих изабраних европских лидера који држи стајалиште о федерализацији Европске Уније.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.