Sloveniens præsident besøger Bruxelles

Europa i baggrunden

Efter at være blevet genvalgt med 53 % af det samlede antal stemmer har præsident Borut Pahor brugt sin dag på at mødes med spidsen af EUs institutioner – hans første udenrigsbesøg på sit mandat nummer to. Efter at have besøgt præsidenten for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, mødte præsident Pahor efterfølgende præsidenten for Europakommissionen, Jean-Claude Juncker.

Under en fælles pressekonference nævnte Juncker, at han synes godt om Sloveniens præsident, for »han er blandt dem, som har et meget pro-europæisk standpunkt«, og at det var tydeligt i hans kampagne. Selv nævnte Pahor, at »Slovenien er et meget pro-europæisk land, et land, der ønsker at se en renæssance for Den Europæiske Union.«

Den slovensk-kroatiske grænse

Grænsestriden mellem Slovenien og Kroatien var højt på dagsordenen. En domstol afsagde sidste år dom om de omstridte dele af grænsen, men indtil videre har Kroatien nægtet at implementere den afgørelse. Kroatien trak sig fra mæglingen i 2015 efter afsløringen af, at en slovensk embedsmand havde kontaktet det slovenske medlem af domstolen.

Præsident Juncker nævnte, at grænsestriden »ikke blot er et bilateralt problem, det er et problem, som påvirker hele Den Europæiske Union.« Han sagde, at Europakommissionen ville være villige til at mægle mellem Slovenien og Kroatien, hvis de er villige til det. I mellemtiden sagde præsident Pahor, at han mente, at Kroatien havde brudt vilkårene i dens tiltrædelsesaftale med EU, som pålægger Kroatien at respektere mæglingens resultater. Han sagde, at han forventer, at Kroatien opfylder dets forpligtelser.

Hvad det betyder for Balkanhalvøen

Pahor og Juncker nævnte begge, at en fredelig løsning på striden ville være til gavn for Vestbalkans proces mod at blive en del af EU. Præsident Pahor nævnte især, at en løsning på problemet ville motivere dem, så landene ville ledes mod at blive mere fredelige og stabile. Og dog gentog Juncker, at man tidligst ville optage nye medlemslande i EU efter slutningen på hans mandat i november 2019.

En føderalist fra Balkan

I sin tiltrædelsestale sidste måned nævnte Pahor, at udviklingen af EU var for Sloveniens ve og vel, og at landet ønsker at udvikle det som et »aktivt medlem«. Præsident Pahor er en af de eneste europæiske embedsmænd, som understøtter en føderalisering af EU.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.