Nowoczesna (ELDR) želi Šleski kao regionalni jezik

Daleki put

Iako je sličnih prijedloga bilo već tri puta – 2010 i 2012 zastupnici u parlamentu i 2014 građanskom inicijativom sa 140 tisuća potpisa – i uvijek bi bila odbijena tijekom najranijih faza zakonodavnog postupka, ideja se vraća u modu.

Već najavljeno unaprijed, nakon nekoliko debata u Šleskoj i debate i ekspozicije u Varšavi, Nowoczesna (ELDR) je predložila zakonski projekt koji će pokušati donijeti prava Šlesima na nivou onih koje imaju Kašubi, čiji je jezik priznat kao regionalni u 2005.

Nacionalna manjina?

Ono od čega se ovaj projekt razlikuje od prijašnjih jest pitanje priznavanja Šlesa kao nacionalna manjina, čemu se vlada koju predvode Pravo i Pravda strogo protive, smatrajući Šlese kao dio Poljskog naroda. Takvo priznanje bi, među drugim stvarima, dopustilo Šleskim manjinskim strankama da uđu u parlament bez prelaska izbornog praga od 5%.

Kao što se može pročitati u Vladinom razlogu za odbijanje prijašnjih prijedloga “Ne može se pričati o postojanju suvremene, odvojene od Poljske, kulture Šleske i njezinih građana”. Projekt je isto optužen zbog mogućnosti da stvori “negativne društvene posljedice”.

Građani misle drugačije

Mišljenje Vlade se ne podudara s demografskom statistikom. U popisu stanovništva 2011. godine, 817 tisuća ljudi se deklariralo kao “Šlesi”, među kojima 362 tisuće nije imenovalo ni jednu drugu nacionalnost osim Šleske.

509 tisuća je deklariralo da koriste Šleski jezik kod kuće.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.