Nowoczesna (ALDE) vil give schlesisk status som regionalt sprog

Lang vej endnu

Idéen er ved at gøre et comeback på trods af, at der allerede har været tre lignende lovforslag – i 2010 og 2012 af deputerede fra det polske underhus, Sejm, og i 2014 gennem et borgerforslag med flere end 140.000 underskrifter. Lovforslag, der altid blev afvist i de tidligste stadier af de parlamentariske procedurer.

Efter en række debatter i Schlesien og en debat og udstilling i Warszawa har Nowoczesna (ALDA) fremsat et lovforslag, der skal give schlesiere de samme rettigheder som kasjubiere, hvis sprog blev anerkendt som regionalt sprog i 2005.

En etnisk minoritet?

Det, som gør dette projekt anderledes end de forrige, er, at det undlader at behandle spørgsmålet om at anerkende schlesiere som en etnisk minoritet, noget, som den polske regering bestående af partiet Lov og Retfærdighed var stærkt imod, idet de ser schlesiere som en del af den polske nation. En sådan anerkendelse ville blandt andet tillade schlesiske minoritetspartier at blive repræsenteret i det polske underhus uden at skulle opfylde mindstekravet på 5 % af det samlede antal afgivne stemmer.

Borgerne ser anderledes på det

Myndighedernes standpunkt kommer ikke til udtryk i de demografiske data. I folketællingen af 2011 angav ca. 817.000 polske borgere “schlesisk” som deres nationalitet, hvoraf ca. 362.000 ikke opgav nogen anden nationalitet. Cirka 509.000 angav, at de talte schlesisk i deres hjem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.